Bezorgde Russische burgers leren asociale bestuurders een lesje03:44

  • 0
Gepubliceerd op maart 27, 2017

Als je een bizar verkeersfilmpje ziet, is de kans groot dat die ‘geschoten’ is in Rusland. Waar je ook kans op hebt is dat er iets bizars gebeurt zoals: mensen die overreden worden, auto’s die op elkaar klappen, mensen die zich voor een auto gooien (dat doen ze voor verzekeringsfraude) en vecht- en schietpartijen. Kortom, er gebeurt genoeg op de Russische wegen.

De redenen dat er op het internet zoveel filmpjes rond circuleren met agressieve en asociale russen heeft te maken dat bijna alle automobilisten daar een dashcam hebben. Die dashcam hebben ze voor de volgende redenen:

  1. Zoals eerder vermeld proberen russen aan geld te komen door verzekeringsfraude. Ze laten zich zelf aanrijden op een plek waar zij voorrang hebben. Resultaat? Gratis geld.
  2. De verkeersregels zijn dramatisch. Op plaatsen waar wij stoplichten hebben of een duidelijke voorrangsregel, werkt het daar wie het eerst komt wie het eerst maalt of wie het meest schijt aan iemand heeft pakt voorrang. Zoals je begrijpt werkt dat voor geen meter.
  3. De derde reden misschien nog wel het aller gekst. Als je geld hebt kan je een rijbewijs binnen 3 dagen kopen. Dit betekent dat er dus heel veel Russische automobilisten zijn die helemaal geen rijles hebben gehad.
  4. De laatste reden ligt erg voor de hand. De politie in Rusland is onwijs corrupt. Als je een agent wat geld geeft kom je van de meeste overtredingen af. Dit laatste stimuleert asociaal gedrag

Activistengroep StopXam was dit zo beu dat ze in 2010 zijn begonnen met asociale automobilisten te corrigeren op hun gedrag. Ze proberen op een vreedzame manier de mensen in te laten zien dat rijden en parkeren op een voetgangerspad niet normaal is maar zelfs gevaarlijk.

Sommige russen geven hier gehoor aan, anderen reageren erg agressief. StopXam heeft een moeilijke strijd. Toch zien we dat ze steeds meer bijval krijgen van de politie en dat zelfs President Poetin heeft gezegd dat ze goed bezig zijn.

Genoten van deze video?
"Nee, bedankt. Sluit dit venster!"